De gemeente Alphen aan den Rijn heeft dinsdag toegezegd op het kopen van bedrijfsgrond in Rijnhaven-Oost. Met het eerste recht van koop wil de gemeente voorkomen dat er met grond wordt gespeculeerd en te hoge verkoopprijzen worden gevraagd.

De gemeente heeft al in 2012 in de visie Rijnhavenwijzer geschetst hoe de oostoever van de haven eruit moet gaan zien. Naast bedrijfsruimte wil het stadsbestuur ook ruimte voor wonen recreëren.

Hiervoor zullen huidige bedrijven zoals Van der Bijl veevoeders en Van der Waal zand- en grindhandel moeten verplaatsen. De gemeente is hiervoor nog op zoek naar vervangende locaties.

Door de voorkeursrecht is een grondeigenaar verplicht het terrein eerst aan de gemeente aan te bieden. De prijs van de koop door het stadsbestuur wordt vervolgens vastgelegd door de rechter. Het college heeft een claim gelegd op het gros van de bedrijfsgronden aan de Energieweg.

Het is nu aan de gemeente om een plan te maken voor de inrichting van het nieuwe woongebied. Het stadsbestuur van Alphen aan den Rijn denkt hier aan het einde van dit jaar klaar mee te zijn.