De rechter in Den Haag veroordeelt twee mannen uit Alphen aan den Rijn tot werkstraffen van 120 en 180 uur vanwege een vechtpartij na afloop van een oktoberfeest in Alphen aan den Rijn twee jaar geleden. De rechter vindt bewezen dat ze een andere man sloegen en trapten, ook terwijl hij al op de grond lag. Na de vechtpartij raakte het slachtoffer vijf minuten bewusteloos.

De werkstraf van 180 uur is voor een 39-jarige Alphenaar en de werkstraf van 120 uur voor een veertigjarige Alphenaar. Beide mannen krijgen van de rechter bovendien een voorwaardelijke celstraf van een maand. Ook moeten ze het slachtoffer 1.900 euro schadevergoeding betalen.

"Jullie hebben hem flink te grazen genomen", zei de rechter vrijdag tegen de verdachten. "Dit is heftig." De Alphenaren zouden zich schuldig hebben gemaakt aan openlijke geweldpleging.

De mannen gingen los op het slachtoffer bij de kruising van de Ambonstraat en Willem de Zwijgerlaan, nadat ze een oktoberfeest hadden bezocht. Getuigen beschreven naderhand in verklaringen dat twee mannen in lederhosen en geblokte blouses een andere man sloegen en "voetbaltrappen" gaven, ook nadat het slachtoffer al op de grond lag. Ze hoorden een "krakend geluid" toen de man tegen zijn hand geschopt werd.

Zinloos geweld

"Dit is een schoolvoorbeeld van zinloos geweld", zei de officier van justitie vrijdag tijdens de zitting. "Ik krijg hier echt een hele nare smaak van." De aanklager eiste ook een werkstraf en een voorwaardelijke celstraf tegen beide Alphenaren.

De 39-jarige Alphenaar krijgt van de rechter een langere werkstraf omdat hij meer geweld heeft gebruikt. De verdachten bekenden op de zitting dat ze geslagen en geschopt hadden. Maar dat gebeurde nadat het slachtoffer zelf de vrouw van de veertigjarige Alphenaar had geslagen.

Ook waren zij het niet die het slachtoffer bewusteloos geslagen hadden. Dat moest het werk zijn geweest van andere geweldplegers, meende hun advocaat. Het slachtoffer zou zich op straat provocerend gedragen hebben.