De gemeente Alphen aan den Rijn sluit zich aan bij de 'Coalition of the Willing', de groep gemeenten die heeft toegezegd kwetsbare kinderen uit vluchtelingenkampen in Griekenland op te vangen. Dat laat het college weten naar aanleiding van de oproep van de lokale tak van GroenLinks om mee te doen met het initiatief.

Het gaat om twee tot vier kinderen per gemeente, aldus initiatiefnemer José Huls van GroenLinks. Verder stemden CU, SP, PvdA, D66 en CDA voor het steunen van het initiatief.

Hoewel het opvangen van vluchtelingkinderen niet direct een lokaal onderwerp is, heeft de gemeenteraad besloten om een brief te sturen naar de Nederlandse regering met het verzoek om een paar duizend kinderen in Nederland op te nemen.

VluchtelingenWerk Nederland, Stichting Vluchteling en Defence for Children spreken van een groot gebrek aan medische zorg en hygiëne in de Griekse vluchtelingenkampen. Door de corona-uitbraak leidt dit tot extra gevaarlijke situaties. In vluchtelingenkampen op het Griekse vasteland zijn inmiddels 28 mensen positief getest op het coronavirus.

37 gemeenten hebben zich inmiddels aangesloten bij het initiatief, waaronder Bergen, Arnhem, Amstelveen, Delft en Breda.