De provincie Zuid-Holland heeft als eigenaar grote fouten gemaakt bij beheer en onderhoud van de provinciale hefbruggen. Dat blijkt uit een onderzoek naar aanleiding van de plotselinge afsluiting van de Boskoopse hefbrug in oktober 2019, dat woensdag naar buiten werd gebracht.

Het onderzoek naar beheer en onderhoud van de hefbrug Boskoop is uitgevoerd door de onafhankelijke provinciale onderzoeksafdeling, de Eenheid Audit en Advies (EAA). Deze concludeert dat hefbruggen veel meer onderhoud en inspecties vragen dan andere bruggen.

Binnen de gemeente Alphen aan den Rijn geldt dit voor de hefbruggen in Boskoop en in Alphen-Stad. De afsluiting van de Boskoopse hefbrug zorgde voor veel overlast.

De provincie Zuid-Holland erkent naar aanleiding van het onderzoeksrapport dat het onderhouden van de hefbrug Boskoop in de onderzochte periode op veel punten beduidend beter had gekund en gemoeten.

Om een soortgelijke situatie te voorkomen, zijn er verbeterpunten voor de Dienst Beheer Infrastructuur (DBI) en voor de provinciale organisatie. DBI moet de samenhang tussen dagelijks beheer en groot onderhoud vergroten en de brug zien als geheel. Tot nu toe worden onderdelen alleen afzonderlijk geïnspecteerd. De provinciale organisatie moet het informatiebeheer en de archivering verbeteren.