Om de bewoners van verpleeg- en zorginstellingen een hart onder de riem te steken, doneert Bibliotheek Rijn en Venen in Alphen aan den Rijn boeken aan verpleeg- en zorginstellingen in de regio.

Door de maatregelen omtrent het coronavirus zitten verpleeg- en zorginstellingen op slot om de kwetsbare ouderen te beschermen.

De pakketten bestaan uit een collectie van boeken en andere passende producten zoals tijdschriften en luisterboeken. De bibliotheek doneert aan verpleeg- en zorginstellingen uit de gemeentes Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop, Zoeterwoude en Kaag en Braassem.

Het eerste pakket werd bezorgd aan verzorgingstehuis WIJdezorg Emmaus in Zoeterwoude. Ook enkele andere instellingen hebben zich aangemeld.

Verpleeg- en zorginstellingen in de regio die ook gebruik willen maken van de service kunnen een verzoek indienen door een mail te sturen naar de bibliotheek.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • De coronamaatregelen hebben ertoe geleid dat een geïnfecteerde persoon gemiddeld minder dan één andere persoon besmet. Eerder lag dit zogeheten reproductiegetal tussen de twee en de drie.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.