Omdat de voedselbank momenteel gesloten is, helpt de gemeente Alphen aan den Rijn klanten tot in ieder geval 6 april met een financiële bijdrage, zo besloot de gemeente dinsdag.

Burgemeester Spies liet eerder weten dat een bijdrage in natura de voorkeur heeft boven een financiële bijdrage. Dinsdag 24 maart is echter besloten om toch een financiële bijdrage te geven zodat de klanten van de voedselbank zelf eten kunnen kopen.

De bijdrage is 20 euro voor een eenpersoons huishouden en 35 euro voor een meerpersoonshuishouden. De bijdrage wordt tot 6 april gegeven. Hoe het daarna verder gaat, is nog niet bekend.

De voedselbank is gesloten, omdat er risico op besmetting is tijdens inzamelingsacties en omdat tijdens het uitdelen te veel mensen op een plek aanwezig zijn.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.