Mensen hebben massaal beschermingsmiddelen aan het Alrijne Ziekenhuis gedoneerd nadat het ziekenhuis donderdag 19 maart een oproep hiervoor deed. Vanwege de vele donaties vraagt het ziekenhuis om eerst te mailen als mensen spullen willen doneren.

"Het is geweldig om te zien hoeveel mensen gehoor hebben gegeven aan deze oproep. Daar zijn we heel erg dankbaar voor", laat een woordvoerder weten.

Maar om alles in betere banen te geleiden, komt het ziekenhuis met een verzoek. "We zouden het fijn vinden als er eerst een mail wordt gestuurd over de donatie van beschermingsmiddelen. Dan bekijken wij eerst of we het kunnen gebruiken en laten we daarna weten hoe je het in kunt leveren."

Het gaat om de volgende beschermingsmiddelen: FFP1 adembeschermingsmasker, FFP2 adembeschermingsmaskers, chirurgische mondneusmaskers IIR, spatbrillen of eventueel vuurwerkbrillen.

Het Alrijne Ziekenhuis benadrukt dat de beschermingsmiddelen alleen ontvangen kunnen worden op een speciale ontvangstplek op locatie Alrijne Leiden.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van andere personen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.