De gemeente Alphen aan den Rijn plaatst borden op diverse plekken in de gemeente om zo hopelijk het bijeenkomen van grote groepen mensen tegen te gaan. Dit moet verdere verspreiding van het coronavirus beperken.

"Ga je naar buiten? Was je handen, blijf niet te lang op één plek en houd ook daar 1,5 meter afstand. Dat is de boodschap van de gemeente", is te lezen op de borden.

"We plaatsen borden op plekken waar veel mensen - jong en oud - samenkomen: in parken, speeltuintjes en bij openbare sportvelden ", zegt de gemeente.

De politie waarschuwde zaterdag al voor samenscholing in het Europapark.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.