De gemeente Alphen aan den Rijn gaat speciale 'coronaborden' plaatsen bij de weekmarkten die op woensdagen en zaterdag plaatsvinden. Op de borden staat een oproep om afstand van elkaar te houden en niet te eten op de weekmarkt.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

Nadat het kabinet donderdag 12 maart tijdens een persconferentie bekendmaakte dat er aanvullende maatregelen genomen zouden worden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, meldde de gemeente dat alle zaterdagmarkten niet meer zouden doorgaan.

Op vrijdag 13 maart draaide de gemeente deze beslissing terug na veel negatieve reacties van inwoners van Alphen. "Om iedereen ruim de gelegenheid te bieden de dagelijkse boodschappen te doen, gaan de markten door", zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.