De voedselbank in Alphen aan den Rijn stopt na 26 maart tijdelijk met het uitdelen van voedselpakketten aan minderbedeelden. Veel vrijwilligers zijn niet inzetbaar vanwege een grotere kwetsbaarheid voor het coronavirus. Daarnaast staat de voedselaanvoer onder grote druk door het wegvallen van supermarktacties en het sluiten van het distributiecentrum in Den Haag.

Daardoor kon de voedselbank tijdens een crisisberaad niet anders dan besluiten om tijdelijk dicht te gaan, laat bestuursvoorzitter Dirk van Kampen weten.

Van Kampen hoopt dat de gemeente Alphen aan den Rijn een collectieve bijzondere bijstand verstrekt aan klanten van de voedselbank, die overeenkomt met de besparingswaarde van de reguliere pakketten.

"Vooralsnog zullen wij deze extra bijstand uit de middelen van de voedselbank voorschieten, maar we hopen dat de gemeente Alphen aan den Rijn in deze moeilijke tijd met ons wil optrekken en onze groep klanten wil beschermen tegen de gevolgen van deze afschuwelijke situatie", aldus Van Kampen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.