Een 22-jarige moeder uit Alphen aan den Rijn is veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van honderd uur, omdat ze haar baby niet zou hebben beschermd toen deze werd gebeten door haar vriend.

Tussen juli 2017 en februari 2018 is de baby van de Alphense moeder meerdere keren gebeten door haar vriend. Hij is veroordeeld tot één jaar cel, waarvan 180 dagen voorwaardelijk.

Het Openbaar Ministerie (OM) liet tijdens de zitting twee weken geleden weten van mening te zijn dat ook de moeder van de baby een straf verdient, omdat ze haar baby niet voldoende zou hebben beschermd. De officier van justitie eiste een werkstraf van honderd uur en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf tegen de Alphense moeder.

Haar toenmalige partner zou de baby hebben gebeten omdat hij door zijn complexe psychische problemen het krijsen van de baby niet aankon. In reactie hierop beet hij de baby. De moeder zou niet hebben ingegrepen omdat ze bang voor hem was en het gezin bij elkaar wilde houden. Daarnaast nam de rechtbank van de moeder aan dat zij het thuis moeilijk had, omdat ze mishandeld werd door haar vriend.

De rechter heeft toch besloten om de vrouw een werkstraf op te leggen, omdat ze niet ingreep toen de baby werd gebeten. Hierbij wordt ook in overweging genomen dat de bijtwonden een groot risico met zich mee kunnen brengen in de gezondheid van de baby. Ook zou dit op latere leeftijd kunnen leiden tot psychische gevolgen voor de baby.