De politie heeft vrijdag rond 23.00 uur in Alphen aan den Rijn een kat bevrijd die ongeveer zes weken opgesloten zat op een boot, zo meldt de dierenambulance.

Een aantal geleden sloop de kat, genaamd Roest, in Delft de boot op, zonder dat de eigenaar van de boot hiervan afwist. Het beestje had al een paar keer eerder geprobeerd om de boot te betreden, maar de eigenaar had hem steeds terug op de kade gezet.

Uiteindelijk lukte het de kat wel om ongemerkt mee te varen. Vervolgens is de boot aangemeerd op de Rijnhavenkade in Alphen aan den Rijn. Daar besloot de eigenaar vanwege de winter te verkassen naar zijn huis. Hierdoor raakte de kat ingesloten.

De kat heeft zo hard gemiauwd dat buurtbewoners het dier hoorden. Zij schakelden de dierenambulance in. Omdat ze niet zomaar de boot mochten betreden, is ook de politie ingeschakeld. Met toestemming van de eigenaar is de kat uiteindelijk bevrijd van de boot.

Een woordvoerder van de ambulance gaat ervan uit dat het beestje wel iets van voedsel en drinken op de boot gevonden moet hebben. Desondanks was hij zeer vermagerd en uitgedroogd. "Nadat hij van de boot is gehaald, zijn de collega's direct met hem doorgereden naar de dierenarts. Daar heeft hij eten en onderhuids vocht toegediend gekregen."

De dierenambulance en de politie melden dat de kat zaterdag is opgehaald door zijn baasje. De eigenaar laat weten dat het goed gaat het met beestje.