Op vrijdag 17.00 uur is er een spoedoverleg op het gemeentehuis in Alphen aan den Rijn in verband met bijverdiensten van burgemeester Liesbeth Spies. De burgemeester zou 103.740 euro te weinig hebben teruggestort, blijkt uit onderzoek van het AD Groene Hart.

Burgemeester Spies heeft op dit moment drie betaalde bijbanen. In de afgelopen vijf jaar heeft ze ruim 1 ton aan inkomsten bijverdiend.

Deze inkomsten blijkt Spies niet in de gemeentekas te hebben gestort, wat wel zou moeten. In 2014 heeft de gemeenteraad een gedragscode opgesteld, waarin staat dat alle neveninkomsten van de burgemeester en wethouders moeten worden overgemaakt naar de gemeente.

Volgens deze gemeentelijke gedragscode heeft Spies 103.740 euro te weinig teruggestort, gebaseerd op inkomsten in de afgelopen vijf jaar, aldus het AD.

Spies heeft vrijdagmiddag een vertrouwelijke mail gestuurd aan alle fractievoorzitters van de Alphense gemeenteraad over haar bijverdiensten.

In deze mail betuigt Spies haar spijt en vertelt ze hiervan niet op de hoogte te zijn geweest. Ze zegt zich aan de landelijke richtlijn te hebben gehouden, waarin staat dat burgemeesters 14 procent van hun jaarsalaris mogen bijverdienen.