Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag vijftien jaar celstraf geëist tegen de 58-jarige Rik B. uit Alphen aan den Rijn die ervan wordt verdacht zijn 54-jarige zakenpartner in augustus 2018 om het leven te hebben gebracht.

Het slachtoffer werd 3 augustus vorig jaar dood aangetroffen in een bedrijfspand aan de Ondernemingsweg in Alphen aan den Rijn. B. wordt verdacht van moord dan wel doodslag.

Tijdens het onderzoek kwam telkens de naam van B. naar voren. Het OM liet tijdens de rechtszaak weten dat al het technisch bewijs in zijn richting wijst. Volgens het OM heeft B. de moord gepleegd om financiële redenen.

Uit onderzoek van de politie blijkt dat het niet goed ging met het bedrijf van het slachtoffer en de verdachte. De verdachte, die de financiën deed, had zichzelf begunstigd ten nadele van zijn compagnon. Het slachtoffer zou hem hiermee geconfronteerd hebben.

Autogegevens en camerabeelden tonen aan dat alibi niet klopt

Tijdens de rechtszaak werden onder meer autogegevens en camerabeelden besproken. De auto die op 3 augustus rond 7.10 uur op de Nieuwedijk in Alphen werd gezien, is volgens de politie de auto van B.

De politie heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het type auto dat B. rijdt. De twee auto's uit Nederland met dezelfde letters en cijfers als de auto van B. hebben een alibi.

Eerder verklaarde B dat hij rond het tijdstip van overlijden in de auto zat, maar uit de stappenteller op de telefoon van B. blijkt dat hij op dat moment wel veel heeft gelopen.

B. zou zijn zakenpartner met een bijl en een onkruidwieder om het leven hebben gebracht. Deze werden in een sloot achter het bedrijfspand gevonden.

De rechtbank van Den Haag doet over twee weken uitspraak in deze zaak.