De gemeente Alphen aan den Rijn start in 2020 met een proef waarbij grofvuil twee keer per jaar gratis aan huis wordt opgehaald.

De proef wordt na zes maanden geëvalueerd. Ook voor plekken waar continu veel grofvuil wordt bijgeplaatst, start een proef. De Schone Buurtcoaches gaan daar samen met de buurt maatwerkoplossingen zoeken, zoals de mogelijkheid van tussenopslag en extra ophaalmogelijkheden voor grofvuil.

Wanneer de raad het voorstel overneemt, is het afvalbrengstation Ecopark vanaf 1 januari 2020 op maandag ook gesloten. Ook moeten inwoners vanaf dan bij het Ecopark voor sommige soorten afval betalen.

De meeste afvalstromen blijven gratis. Grof tuin- en snoeiafval, puin, gips en ongeïmpregneerd hout blijven gratis tot 1 kubieke meter. Daarboven zijn er kosten aan verbonden. Het wegbrengen van autobanden met velg, gasflessen, bitumen, geïmpregneerd hout en gemengd verbouwingsafval gaat in alle gevallen geld kosten.

Daarnaast wijzigen de openingstijden van het Ecopark. Vanaf 2020 is het Ecopark van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 8.00 tot 16.00 uur.