De tennisclubs TEAN en Nieuwe Sloot hebben nog drie maanden de tijd om samen met Stichting Alphense Tennisparken (SAT) en de gemeente Alphen aan den Rijn aan een plan voor de toekomst te werken.

Wethouder Kees van Velzen presenteerde een voorstel om TEAN naar een nieuwe locatie te laten verhuizen, te weten naar Nieuwe Sloot. De gemeente wil woningen bouwen op de locatie van TEAN en met de opbrengst de schulden van Stichting Alphense Tennisparken (SAT), eigenaar van onder meer het onroerend goed en de horeca, afbetalen.

De beide clubs zijn daar zeer ontevreden over en willen op hun eigen plek blijven. ook als het onafhankelijke SAT failliet gaat. Ook de gemeenteraad is het niet eens met het voorstel.

Een groot deel van de raad is met een tegenvoorstel gekomen: een acute betaling van 129.000 euro doen en drie maanden de tijd nemen om samen met de gemeenteraad tot een gedragen voorstel te komen.

Geheimhouding naar clubs toe

Volgens voorzitter Peter Chaudron van TEAN was het hem en voorzitter Willy Spanjer van Nieuwe Sloot door de gemeente verboden om met de achterban te praten over de plannen.

Pas na behandeling van het voorstel werden de leden elders door hun besturen geïnformeerd. Dat schoot zowel de leden als de gemeenteraad in het verkeerde keelgat.

Het dreigende faillissement van SAT was deze zomer een onaangename verrassing voor wethouder Van Velzen (financiën) en wethouder Schotanus (sport). De beide tennisverenigingen zijn wel financieel gezond.

Vóór 1 januari 2020 moet er een werkbaar plan zijn, omdat SAT anders failliet is.