De politie heeft tussen 1 maart en 25 september in totaal 55 waarschuwingen en drie bekeuringen voor brom- en snorfietsers in Alphen aan den Rijn uitgeschreven.

Vanaf 1 maart heeft de gemeente ANPR-camera's geïnstalleerd in het centrum van Alphen aan den Rijn. Het doel hiervan is om het rijden door voetgangersgebieden aan banden te leggen.

Auto's zonder vergunning, snorfietsen en brommers mogen enkel via de hoofdroute door het centrum van Alphen rijden. Met de camera's worden de kentekenplaten van passerende voertuigen die buiten de toegestane tijden in het gebied rijden gescand.

Eerst waarschuwing, boete bij tweede overtreding

Wanneer voertuigen door de verboden gebieden rijden, ontvangen zij niet direct een bekeuring. De beelden worden eerst gecontroleerd door een handhaver. Hij of zij beoordeelt de beelden en besluit of de eigenaar van het voertuig een bekeuring krijgt.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat iedereen eerst een waarschuwing en pas vanaf de tweede overtreding een boete krijgt.

In het Alphense centrum geldt een hoofdroute waar naast de lijndiensten van het openbaar vervoer ook brom- en snorfietsers gebruik van mogen maken. De route gaat via de Castellumstraat, Pieter Doelmanstraat en Van Boetzelaerstraat. De rest van het centrum is in oktober 2018 als voetgangersgebied aangewezen.