Handhavers in Alphen aan den Rijn worden vanaf dinsdag uitgerust met een bodycam. De uitrusting maakt deel uit van een proef gericht op het verbeteren van de veiligheid van handhavers en duurt tot 4 november.

De afgelopen jaren is het geweld tegen handhavers en toezichthouders landelijk toegenomen. Ook handhavers in Alphen aan den Rijn krijgen vaker te maken met verbale en fysieke agressie.

De burgemeester van Alphen Liesbeth Spies zegt graag mee te werken aan de proef. "Agressie of geweld tegen handhavers, in welke vorm dan ook, kunnen en mogen we niet tolereren."

Volgens Spies zijn de bodycamera's een extra middel voor handhavers om situaties die uit de hand dreigen te lopen zo snel mogelijk te de-escaleren. De handhaver start in een dergelijke situatie zelf de opname.

Verder verwacht de burgemeester dat het zichtbaar dragen van een bodycamera een preventieve werking heeft op agressie.

De beelden worden maximaal 28 dagen bewaard en daarna verwijderd. De bewaartermijn kan worden verlengd als de beelden onderdeel worden van een strafrechtelijk onderzoek.

Na de proefperiode zal de gemeente Alphen aan den Rijn het gebruik van de bodycam evalueren en besluiten of de camera's deel moeten uitmaken van de standaarduitrusting van handhavers.