Woninghuurders in de gemeente Alphen aan den Rijn zijn op Amersfoort en Ede na het meest gelukkig met hun woning. 77 procent van de huurders in Alphen gaf aan tevreden te zijn met de woonsituatie, schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Het onderzoek is gedaan binnen de groep grote en middelgrote gemeenten, met ten minste 100.000 inwoners.

De tevredenheid van Nederlandse huurders is de afgelopen jaren flink afgenomen. In 2009 waren nog zo'n acht op de tien huurders positief over hun woning, vorig jaar gold dat nog voor zeven op de tien huurders. In Den Haag zijn woninghuurders het minst tevreden: slechts 62 procent geeft aan positief te zijn over zijn of haar huis.

Ook Nederlandse huiseigenaren zijn steeds minder tevreden met hun huis. Sinds in 2006 ruim 97 procent van hen aangaf erg tevreden te zijn met hun huis, slonk die groep door de jaren met 4 procentpunten. In 2018 was namelijk 93 procent van de huiseigenaren tevreden.

Woningeigenaren in Rotterdam het minst tevreden

Huizenbezitters in Rotterdam tonen zich het minst positief over hun woning. 'Slechts' 87 procent van hen zou tevreden zijn over hun woning. Den Bosch en Ede behaalden met 97 procent de beste score onder huizenbezitters in de grotere gemeenten.

CBS houdt om de drie jaar een enquête onder tienduizenden Nederlanders om hun tevredenheid te peilen. Dit jaar namen meer dan 68.000 mensen deel.

Momenteel hebben 4,5 miljoen huishoudens een koopwoning, zitten 2,1 miljoen Nederlanders in een sociale huurwoning en huren 910.000 mensen bij een particuliere organisatie.