Het grote datalek van de gemeente Alphen, waarbij 1.017 inwoners vorige week een brief kregen met de gegevens van een andere inwoner, waren het gevolg van een niet gecontroleerde printopdracht, schrijft de gemeente.

De inwoners van de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem, en Nieuwkoop ontvingen een specificatie met op de achterkant de onjuiste gegevens. Het ging om de specificatie van de vakantietoeslag van uitkeringsgerechtigden. Op de achterkant stonden de gegevens van een andere inwoner.

Bij het versturen van dergelijke brieven wordt de printopdracht doorgaans extra gecontroleerd om fouten te voorkomen. Het is nog niet bekend waarom dat dit keer niet is gebeurd.

"De printers bij de repro staan standaard ingesteld op dubbelzijdig printen. Dit ook om papier te besparen. Bij het printen van de specificatie is deze standaard-instelling niet aangepast", zo schrijft het college.

De gemeente meldt er in de toekomst "alles aan te doen" om dergelijke fouten te voorkomen. De werkprocessen worden onderzocht om te controleren waar het precies is misgegaan. "Ondanks alle maatregelen kunnen we niet uitsluiten dat er in de toekomst een menselijke fout wordt gemaakt", aldus de gemeente.