Alphen aan den Rijn draagt 45.000 euro bij aan de restauratie van de Bovenmolen oftewel Molen 3 van de Aarlanderveense Molenviergang. De provincie Zuid-Holland heeft toegezegd eveneens 45.000 euro bij te dragen.

Stichting Molenviergang Aarlanderveen beheert de vier molens die samen de enige nog in werking zijde authentieke molenviergang vormen. De molens zijn Rijksmonumenten. Drie van de vier zijn rond 1785 gebouwd en de vierde in 1801.

Molen 3 wordt momenteel gerestaureerd. Dit kost de stichting ongeveer 475.000 euro. Dat bedrag is deels bij elkaar 'gesprokkeld' met een bijdrage van de rijksoverheid voor dit Rijksmonument, een bijdrage van Hoogheemraadschap Rijnland, door verschillende sponsoren en met opbrengsten uit een aantal acties. Uiteindelijk kon de stichting de laatste 90.000 euro niet bij elkaar krijgen.

De gemeente Alphen aan den Rijn draagt nu de helft van het tekort bij en de provincie de andere helft. Wethouder Leo Maat maakte dit dinsdag 28 mei bekend. De gemeenteraad moet dit voorstel nog wel goedkeuren. Hetzelfde geldt voor de bijdrage van de provincie.