Alphen aan den Rijn moet afzien van het geplande experiment met gereguleerde wietteelt. Dat stelt burgemeester Liesbeth Spies dinsdag voor aan de gemeenteraad. Eerder had gemeente Alphen aan den Rijn nog wel interesse om mee te doen aan het experiment.

In het regeerakkoord van 2017 is afgesproken dat er wordt geëxperimenteerd met de teelt en verkoop van hennep en hasj voor recreatief gebruik.

Volgens de burgemeester is er echter in de gemeente niet genoeg draagvlak onder de coffeeshophouders. Zo vrezen de twee coffeeshops in Alphen onder meer dat het moelijk wordt om nieuwe leveranciers te vinden. Ook lopen zij naar eigen zeggen het risico klanten te verliezen omdat het de kwaliteit van het aanbod mogelijk niet past bij de vraag van klanten.

Bovendien wordt het risico op straathandel groter als er geen kwalitatief goed aanbod is.

Ook politie staat negatief tegenover experiment

Ook de politie adviseert de gemeente om niet mee te doen aan het experiment. Zij zijn het eens met de coffeeshops dat de straathandel dan mogelijk toeneemt.

De extra inzet van agenten die het experiment vergt, brengt bovendien ook financiële gevolgen met zich mee, zo beargumenteert de politie. Het Rijk biedt gemeenten wat dat betreft wel juridische, maar geen financiële bijstand.

De commissie komt op 6 juni bijeen om het experiment te bespreken.