De gemeente Alphen aan den Rijn is nog steeds geïnteresseerd in de proef met gereguleerde wietteelt. Vanaf volgende week kunnen gemeenten zich aanmelden voor de pilot met legale wietteelt.

Al eerder werd duidelijk dat burgemeester Liesbeth Spies interesse had om aan de proef deel te nemen.

Het wietteeltexpiriment is zo opgezet dat er kan worden gemeten wat de effecten zijn op criminaliteit, veiligheid, overlast en volksgezondheid.

De teelt en levering van cannabis aan coffeeshops is nu verboden en de verkoop wordt onder voorwaarden gedoogd. De spelregels voor de gemeenten zijn bekend gemaakt door minister Grapperhaus.

Plek voor maximaal tien gemeenten

GroenLinks, SP en RGL staan achter het besluit van de burgemeester om mee te doen aan de proef. De motie werd gesteund door PvdA, CDA, Nieuw Elan, D66, BA, Lijst Bontekoe en VVD. ChristenUnie en SGP stemden tegen.

Er kunnen maximaal tien gemeenten mee doen aan de proef. De animo is groot. Vanaf 23 april kunnen burgemeesters zich aanmelden voor de proef en eind dit jaar zal duidelijk worden welke gemeenten worden uitgekozen. De proef duurt vier jaar.

Burgemeester Spies liet eerder al weten dat zij de kans klein acht dat Alphen aan den Rijn wordt uitgekozen. Zij benadrukte toen dat een proef voor legale wietteelt zeker niet betekent dat de illegaliteiten rond de handel en het monitoren van de coffeeshops dan verdwijnt of vermindert. "We blijven handhaven zoals wij dat nu ook doen", aldus Spies.