Het Openbaar Ministerie (OM) en verdachte Stephen M., die begin maart veroordeeld werd tot vijf jaar celstraf voor de schietpartij op het woonwagenkamp aan het Goudse Rijpad in Alphen aan den Rijn, gaan beiden in hoger beroep.

De zaak zal op een later moment weer aan de orde komen bij het gerechtshof. Het OM eiste eerder tien jaar celstraf voor M.

De rechtbank hield de straf bij vijf jaar omdat zij vindt dat M. niet gericht schoot op de twee slachtoffers.

Het OM gaat uit van vol opzet, waarbij de verdachte een "echte wil moet hebben op een bepaalde handeling of gevolg."

De rechtbank gaat echter volgens een woordvoerder van het OM uit van zogenaamd "voorwaardelijk opzet", waar sprake van is als de verdachte zich willens en wetens heeft blootgesteld aan de "aanmerkelijke kans" dat dat gevolg zal intreden.

Volgens M. handelde hij uit noodweer

M. zegt dat hij zich bedreigd voelde omdat de twee mannen met een ijzeren staaf op hem af kwamen. M. beweerde dat hij handelde uit noodweer en daarom de schoten heeft gelost.

De rechtbank heeft besloten dat hier sprake van had kunnen zijn maar het niet nodig zou zijn geweest om de schoten te lossen. M. en zijn advocaat gaan in beroep omdat ze de straf te hoog vinden.

Het OM vindt vijf jaar cel te weinig, aldus een woordvoerder. "De rechtbank kwam tot dezelfde conclusie als wij, namelijk poging tot doodslag. Alleen hebben de rechters dat anders gewaardeerd en er een volgens ons een te lage straf bij geformuleerd."

Schietpartij gevolg van langlopende ruzie

De schietpartij was een gevolg van een langlopende ruzie tussen de verdachte en slachtoffers.

Voor het schietincident heeft de verdachte een poging gedaan om met zijn auto in te rijden op de twee mannen.

Zij wisten op het nippertje te ontkomen. Met een stalen pijp hebben zij de voorruit ingeslagen waardoor de auto in de sloot belandde.