Tussen de wijk Kerk en Zanen en het centrum van Alphen aan den Rijn komt geen tunnel voor auto's. Een tweede fietstunnel is ook geen optie.

Wel wordt bekeken of meer mensen de auto kunnen laten staan, omdat het overgrote deel van het verkeer binnen de stad blijft.

Uit een onderzoek van de gemeente Alphen aan den Rijn blijkt dat verreweg het meeste autoverkeer vanuit de wijk Kerk en Zanen richting centrum binnen de stad blijft. Zo'n 16 procent gaat via het centrum naar de Zegerbaan-N207.

De ontsluitingen van de wijk richting N11 via de Leidse Schouw en de Goudse Schouw blijken grotendeels te voldoen. Er komt wel een onderzoek om te kijken of de doorstroming bij de kruising Flemingweg – Anthonie van Leeuwenhoekweg beter kan.

Een fietstunnel is een mogelijkheid, maar dit verbetert de wijkontsluiting nauwelijks. Wel is een fietstunnel op de langere termijn een optie.

Wethouder wil inzetten op meer fietsers in Alphen

Wethouder Kees van Velzen wil nu inzetten op meer mensen uit de auto en op de fiets. Daarnaast is de wethouder in onderhandeling met Arriva om een stadsbus permanent een ronde om het centrum en een ronde om de stad te laten maken.

Ook moeten er dan goede busverbindingen met Archeon en Avifauna komen. Het gaat om de dienstregeling vanaf 2020.

"Je ziet dat de bezetting van de stadsbussen goed is, aldus Van Velzen. "Nu willen we graag een stadsdienst die de hele dag rijdt, zodat je weet dat er altijd snel een bus komt."