Het bevrijdingsfestival dat inmiddels een aantal succesvolle edities achter de rug heeft, gaat waarschijnlijk stoppen. Er is te weinig geld om het goed te kunnen organiseren.

Met relatief weinig middelen is het tot nu toe gelukt om het festival te organiseren met relatief goedkope, maar toch interessante lokale en landelijk bekende artiesten. Het publiek wist de festivals ook te waarderen, want met vele duizenden wist jong en oud op 5 mei het Rijnplein te vinden.

Hoewel het festival inmiddels in de top 20 van Nederland staat en artiesten elkaar "Alphen" aanbevelen om de goede voorzieningen (theater Castellum) en de goede sfeer, laat de gemeente weten, dat het onvoldoende bijdraagt aan de City Marketing doelstellingen.

De subsidie is dan ook meer dan gehalveerd. Uit andere fondsen voor cultuur of popmuziek is geen geld beschikbaar.

Horeca draagt weinig bij

Horecaonderneming "de Zaak" doet jaarlijks wel een grote bijdrage in ruil voor exclusieve verkoop op het plein. Andere horeceondernemingen, die ook voordeel hebben van de vele bezoekers dragen niets bij.

De overkoepelende winkeliersvereniging, die collectieve evenementen als de intocht van de Sint financiert, is van mening dat er niet meer dan een symbolisch bedrag betaald kan worden.

Het festival is toegankelijk voor iedereen, op een dag dat de vrijheid gevierd wordt. Daarom zijn er in tegenstelling tot andere evenementen, geen inkomsten uit kaartverkoop.

Daarom is er per saldo nog steeds zo'n groot tekort, dat het bestuur niet anders kan dan het evenement voor volgend jaar annuleren.