De gemeente Alphen aan den Rijn gaat een proef van zes maanden draaien om bewoners met schulden te helpen. 

In de pilot Schoon Schip geeft zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid door wie er minimaal twee maanden geen premie heeft betaald. Daarmee wil de gemeente voorkomen dat mensen dusdanige schulden opbouwen dat zij hier niet of nauwelijks nog uit kunnen komen. Medewerkers van de afdeling schuldhulpverlening gaan vervolgens het gesprek aan met deze inwoners om schulden te voorkomen.

Wethouder Han de Jager denkt dat mensen vaak in de problemen komen omdat zij moeite hebben met budgetteren. Ook vermoedt de wethouder dat snel gestegen woonlasten of werkeloosheid van invloed zijn.

Volgens de wethouder gaat het om ongeveer 17 procent van de inwoners die enige moeite hebben om rond te komen plus 9 procent die problematische schulden heeft.

Het doel van de proef, die zes maanden gaat duren, is om te bekijken of een dergelijke vroegsignalering daadwerkelijk een preventieve werking heeft. Als de proef slaagt, kan een soortgelijk project worden uitgevoerd met medewerking van bijvoorbeeld energieleveranciers.