Een 29-jarige man is veroordeeld voor een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden vanwege het hebben van een seksuele relatie met een minderjarige leerling van de school in Alphen aan den Rijn waar hij les gaf.

Op het moment van de relatie was de docent 27 jaar en de leerling 15 jaar. De man gaf geen les aan het meisje, maar de leerling kwam wel regelmatig naar het lokaal waar hij les gaf. 

Daarnaast zagen de twee elkaar regelmatig buiten de school om en bleef de tiener meerdere keren bij hem overnachten, meldt de rechtbank.

De rechtbank acht bewezen dat de docent en de leerling een intieme relatie met elkaar hadden. Dit blijkt onder andere uit whatsappgesprekken.

'Vertrouwen als leraar ernstig beschaamd'

Ook is de rechtbank van mening dat de man het vertrouwen als leraar en als volwassene tegenover een tiener ernstig heeft beschaamd. De leraar had er rekening mee moeten houden dat het meisje op haar leeftijd op seksueel gebied nog zoekende en kwetsbaar is.

Uit een psychologisch onderzoek blijkt dat de man een autismespectrumstoornis heeft. Zo zou hij sociale situaties niet goed aanvoelen en is hij tot een bepaalde hoogte in staat om wederkerige relaties aan te gaan.

Om die reden is de rechtbank geadviseerd om de leraar als verminderd toerekeningsvatbaar te beschouwen. De rechtbank heeft dit advies overgenomen en meegewogen in deze strafzaak.