Verschillende schaatsverenigingen hebben voorafgaand aan de Alphense gemeenteraadsvergadering van donderdagavond gedemonstreerd voor het gemeentehuis in Alphen aan den Rijn voor een ijsbaan van 333-meter in Leiden.

Leiden legt momenteel een 250-meterbaan aan en wil een grotere schaatsbaan realiseren als regiogemeenten meebetalen. Wethouder Schotanus heeft dit voorstel geweigerd.

De gemeenteraad wilde hier eerst over praten. Raadslid Peter Bontekoe (Nieuw Elan) wilde tijdens de vergadering van wethouder Gert-Jan Schotanus weten waarom hij geen geld voor een grotere ijsbaan in Leiden uit wil trekken.

De wethouder verklaarde dat Alphen aan den Rijn de 683.000 euro die dit zou kosten, aan andere zaken wil besteden. Ook achtte de wethouder meer gebruik door recreanten op basis van de grootte onwaarschijnlijk, daarmee schaart hij zich achter andere gemeenten die ook 'nee' hebben gezegd.

Gemeente neemt in oktober besluit

Bontekoe vroeg vervolgens om een informatiemarkt of commissievergadering om het onderwerp te bespreken en de ijsverenigingen de gelegenheid te geven om hun standpunt toe te lichten. Hij werd gesteund door de PvdA.

"Er is een motie uit december 2017 waarin duidelijk staat dat er gekeken wordt naar draagvlak. Dus moet een voorstel om een grotere ijsbaan wel of niet te steunen naar de raad", aldus Henk Goes.

De gemeenteraad zal nu tijd uittrekken in de raadscommissie van donderdag 4 oktober om het onderwerp te bespreken en om de ijsclubs te horen. Daarna wordt op 18 oktober in de gemeenteraad een besluit genomen.