Alphenaren kunnen vanaf donderdag stemmen over het de toekomstige kunstwerk voor het Raoul Wallenbergplein. Drie kunstwerken zijn in de race om met de meeste stemmen een plekje op de verkeersrotonde te veroveren.

Stemmers kunnen kiezen drie mogelijkheden. Voor de rotonde zijn twee nieuwe kunstwerken ontworpen, namelijk De Poort van kunstenaar Luc Tichelen en Het Drieluik van kunstenaar Linda Verkaaik. Ook is er de optie om te kiezen voor het behoud van het huidige kunstwerk.

Bij de selectie van de kunstwerken moesten de objecten aan enkele criteria voldoen, waaronder duurzaamheid, bestendig tegen vandalisme en de weerspiegeling van de identiteit van de gemeente.

De Poort verwijst naar de Limes, de noordelijke grens van het Romeinse Rijk, en moet een 11 meter hoog kunstwerk worden. In de poort wordt een nader te bepalen gedicht uitgesneden. Ook wordt het kunstwerk in het licht gezet.

'Verwijzing naar kleurrijke gemeente'

Het Drieluik is volgens wethouder Leo Maat, verantwoordelijk voor Kunst en Cultuur, een knipoog naar de kleurrijke gemeente. Het gekleurde glas verwijst onder andere naar water en bloemen. Dit kunstwerk moet zo'n zes meter hoog worden, vergelijkbaar met het huidige kunstwerk A Dark Limousine Exit.

Stemmen kan vanaf donderdag via de website van de gemeente. Elke inwoner mag een stem uitbrengen. De optie waarop de meeste stemmen komen, wordt uitgevoerd.

Zodra de keuze op een van de nieuwe ontwerpen valt, dan wordt deze in de loop van 2019 aangelegd en wordt er voor het huidige kunstwerk een nieuwe plek binnen de gemeentegrenzen gezocht.

Als de keuze is dat het huidige kunstwerk blijft staan, dan wordt het geld dat gereserveerd was voor een nieuw kunstwerk besteed aan kunst elders in onze gemeente.