De restauratie van de Bovenmolen van de Molenviergang in Aarlanderveen is door de BankGiro Loterij genomineerd voor de Molenprijs 2018. Deze molenviergang is de enige ter wereld die nog wordt ingezet voor de hoofdbemaling van een polder. De winnaar krijgt 95.000 euro om te besteden aan restauratiekosten.

De Stichting Molenviergang Aarlanderveen wil met het prijzengeld de restauratie van de Bovenmolen (molen nummer drie) betalen. "Het is belangrijk dat de molens tijdig worden gerestaureerd," vertelt Eric van den Bosch, molenaar van molen drie.

"De vier molens en het prachtige landschap eromheen zijn uniek en vertellen het verhaal van een echte Hollandse polder."

Van 1 t/m 30 september kan er gestemd worden op de Molenviergang van Aarlanderveen, alsmede op de andere genomineerden. Op 5 oktober wordt bekendgemaakt wie de meeste stemmen heeft gekregen en er met het prijzengeld vandoor gaat.

Vorig jaar won De Traanroeier in Oudeschild met 11.000 stemmen de BankGiro Loterij Molenprijs 2017. Iedereen die stemt op de Molenviergang van Aarlanderveen maakt zelf kans op een luxe molenarrangement met overnachting voor vier personen.

Molens vaak volop in bedrijf

De Bovenmolen in Aarlanderveen voorkomt dat boerenland en woningen onder water lopen. Samen met drie andere molens maalt deze molen het overtollige polderwater naar de Rijn. De vier molens zijn echte werktuigen met vier beroepsmolenaars die vaak volop in bedrijf zijn om de polder van Aarlanderven droog te houden.

Dat komt niet vaak meer voor, het ambacht molenaar staat op UNESCO's werelderfgoedlijst. Eric: "Het prijzengeld van de Molenprijs 2018 willen we dan ook gebruiken voor nieuwe roede voor de wieken van de Bovenmolen."