Het definitieve ontwerp van de nieuwe bibliotheek in Alphen aan den Rijn is vastgesteld. Het nieuwe pand huisvest niet alleen de de bibliotheek, maar ook het gemeentelijk archief en biedt plaats aan een parkeergarage en fietsenstalling.

Er zijn enkele aanpassingen gedaan ten opzichte van het eerdere ontwerp. Hier zaten onder andere gevelbogen in verwerkt, maar dit bleek een zeer dure constructie. In het nieuwe ontwerp zijn de bogen aangepast. Het oorspronkelijke idee van een daktuin op het pand is gesneuveld.

Ondanks de aanpassingen, moet de gemeente alsnog meer dan een miljoen bijleggen om de financiering rond te krijgen.

Het complex komt op de plek van het voormalige Aargebouw en is noodzakelijk om de Lage Zijde toekomstbestendig te maken. Het naastgelegen winkelcentrum Aarhof wordt opgeknapt en wordt aangesloten op de bibliotheek en de parkeergarage.

De verwachting is dat het gebouw eind 2019 wordt opgeleverd.