Het Romeinenweekend in het centrum van Alphen aan den Rijn is zaterdag van start gegaan. Tijdens het weekend nemen de Romeinen hun intrek in het centrum en zijn er allerlei Romeinse activiteiten te doen.

Het Romeinenweekend wordt georganiseerd door winkeliersvereniging VOC, de gemeente, de provincie, de winkeleigenaren, Stichting Verus Historia, VVV en het Cultuurpalet. Burgemeester Liesbeth Spies heeft het weekend zaterdagmiddag officieel geopend. 

Bezoekers kunnen zaterdag en zondag tussen 12.00 en 17.00 uur over de Oude Rijn varen op een Romeins schip van 25 meter lang, maar zijn er gladiatrixengevechten te zien, is er een ambachtenmarkt, een Romeinse Beautysalon, militaire shows en Romeinse muziek.

Alphen aan den Rijn is onderdeel van de Romeinse Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk. Op de plek van het Rijnplein zijn tussen 1998 en 2002 bij de vernieuwing van het stadscentrum grote delen van een castellum (Romeins fort) opgegraven. Het Romeinenweekend is dan ook een knipoog naar het verleden van de stad.