Het nieuwe oorlogsmonument bij winkelcentrum de Herenhof in Alphen aan den Rijn is een week na de onthulling al vernield. Kunstenaar Joost Zwanenburg viel naar eigen zeggen "met zijn neus in de boter" toen hij het monument zag.
 

"Het ziet er niet meer uit. Dit is echt heel zonde", zegt Zwanenburg. Het oorlogsmonument is met een sleutel bekrast waardoor grote stroken verf hebben losgelaten.

De kunstenaar kwam juist langs om een fout in het monument te herstellen. Het afgebeelde vliegtuig bleek namelijk niet de in 1944 neergestortte Halifax te zijn, maar een ander type.

"Ik wilde het even opmeten zodat ik alles kon voorbewerken in het atelier. Maar toen bleek dat het al kapot gemaakt was. Ik heb dit nooit eerder meegemaakt. Het geeft best een vervelend gevoel."

Hufterproof

De initiatiefnemers van De Halifax zijn nu op zoek naar een manier om het monument 'hufterproof' te maken. "Ze hebben een verfspecialist gevonden die kijkt naar de beste mogelijkheid. Zo wordt er gesproken over een epoxylaag, een verharding over het werk heen."

'Ideale hangplek'

Zwanenburg denkt niet dat mensen bewust het monument hebben vernield. "Het is natuurlijk ook een bankje. En bovendien ligt het lekker uit het zicht en naast een winkelcentrum; het is daarmee de ideale hangplek."

De kunstenaar is in ieder geval bereid om het monument opnieuw te schilderen. "Maar we zoeken eerst naar de beste 'hufterproof' oplossing. Anders blijven we aan de gang."