Het ziekteverzuim in de gevangenis in Alphen aan den Rijn is zo hoog dat bewaarders zich onveilig voelen. Door het hoge aantal zieke cipiers maken medewerkers en vakbond Juvox zich zorgen over mogelijke onveilige situaties.

In de gevangenis in Alphen werken in totaal zo'n 600 mensen. Volgens Omroep West zat vorig jaar tien procent van het personeel ziek thuis. Het gevangenispersoneel vindt de werkdruk te hoog.

"Veel ervaren personeelsleden houden het voor gezien en zoeken een andere baan. De gaten worden gevuld met extern ingehuurde, onervaren beveiligers", aldus een van de cipiers.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt dat beveiligers worden ingehuurd, maar volgens een woordvoerder werken zij bijvoorbeeld achter de balie en hebben zij geen dagelijks contact met gevangenen.

Incidenten

In de Alphense gevangenis waren het afgelopen jaar verschillende incidenten. Zo werd in juli 2017 een gevangenispsychologe aangevallen door een gedetineerde.

In januari van dit jaar kwam er een anonieme melding binnen dat het personeel zou worden beschoten met een kalasjnikov.

Maatregelen

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat er het afgelopen jaar verschillende maatregelen zijn genomen om de veiligheid te verbeteren en de werkdruk te verminderen. Zo zijn roosters aangepast en probeert de gevangenis meer personeel aan te nemen. 

Volgens een woordvoerder hebben tijdens de wervingsdag zo'n honderd kandidaten zich gemeld.