Peuteropvang De Boterbloem in Alphen aan den Rijn moet mogelijk haar deuren sluiten. De dreigende sluiting is het gevolg van nieuwe wetgeving die begin dit jaar inging. Donderdag zullen medewerkers van De Boterbloem inspreken in de raadscommissievergadering.

De Boterbloem is onderdeel van Stichting Sociaal Cultureel Werk. De peuteropvang bestaat 35 jaar en is altijd geleid door grotendeels gediplomeerde vrijwilligers. De Boterbloem heeft als doel mensen met een kleine beurs toch de gelegenheid te geven om hun kinderen naar een opvang te brengen.

De opvang viel onder de noemer "sociaal cultureel werk" en kreeg tot begin dit jaar subsidie van de gemeente. De noemer "sociaal cultureel" is echter door de gemeente vervangen door "opvang" waardoor De Boterbloem moet voldoen aan de regel dat betaalde krachten de peuteropvang moeten leiden.Voor veel ouders betekent dit dat ze de opvang dan niet meer zouden kunnen betalen.

De vrijwilligers van De Boterbloem zijn een petitie gestart en er is een brandbrief naar de gemeenteraad gestuurd. Ook Stichting Sociaal Cultureel Werk heeft een brief verzonden. Daarin wordt onder meer gewezen op controle door de GGD met een positief resultaat. Brieven van de ouders zijn overhandigd aan raadslid Ank de Groot (RGL).

Donderdag zal tijdens de raadscommissievergadering in het gemeentehuis gevraagd worden om herstel van de status "sociaal cultureel werk" en om hervatting van de gemeentelijke subsidie.