Op 9 mei brengen de gedeputeerde van Provincie Zuid-Holland Han Weber, hoogheemraad Martine Leewis en wethouder Kees van Velzen een werkbezoek aan het onderwaternatuurpark in de Zegerplas in Alphen aan den Rijn.

De drie bestuurders gaan met wateraannemer De Rijk uit Leimuiden aan de slag om de laatste grote betonelementen in het onderwaternatuurpark af te zinken en de eerste paal te slaan voor de aanleg van een nieuwe paleneiland in de Zegerplas.

In de komende maanden wordt aan de noord-oostelijke oever van de Zegerplas een half-drijvend paleneiland met moeras- en waterplantensoorten aangelegd. Dit eiland moet boven water een nest- en rustgebied voor vogels worden en onder water een schuilplek voor vissen en andere dieren.

Het onderwaternatuurpark is aangelegd om de waterkwaliteit en met name de dieren- en plantenwereld in de Zegerplas verder te verbeteren. Sinds 2016 zijn er ieder jaar nieuwe soorten ontdekt, onder andere een bijzondere steurgarnaal.

Het park in de Zegerplas is het grootste onderwaternatuurpark in het Groene Hart en heeft zich ontwikkeld tot een echte hotspot voor duikers.