Met twee minuten stilte worden de Nederlandse oorlogsslachtoffers sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Ook in Alphen aan den Rijn worden vrijdag bij verschillende monumenten herdenkingen gehouden.

Zo worden er kransen gelegd bij de oorlogsmonumenten aan het Hazeveld, de Laan der Continenten en in het Burgemeester Visserpark. Op de laatste locatie wordt twee minuten stilte gehouden, gevolgd door een toespraak van burgemeester Liesbeth Spies.

In de Adventskerk wordt een herdenkingsconcert gehouden. Productiehuis Alphen voert de voorstelling Zoals toen. En nu? op. Deze voorstelling maakt deel uit van Theater Na de Dam.

Liberty Tour

De estafetteploeg zal in de avond richting Wageningen gaan. Daar wordt om 00.00 uur het bevrijdingsvuur aangestoken. Vervolgens brengt de estafetteploeg en de Band of Liberation het vuur met een fakkel langs andere provincies in Nederland. De route voert de stoet ook langs Alphen aan den Rijn.

Om 9.30 uur komt de colonne aan op het Hazeveld in Alphen aan den Rijn. Daar zal het de historische route van de bevrijders in 1945 volgem naar het Burgemeester Visserpark voor een feestelijke intocht.