De nieuwe gemeenteraad van Alphen aan den Rijn is donderdag aangetreden. Nadat maandag de verkiezingsuitslag door de oude raad werd goedgekeurd, mochten de 39 nieuwe raadsleden de eed of belofte afleggen voor burgemeester Liesbeth Spies.

Burgemeester Spies benadrukte in haar toespraak dat de raadsleden heel divers zijn. Zo is de gemeenteraad verdeeld in 16 vrouwen en 23 mannen. Een groot deel was al raadslid of wethouder.

"We moeten op zoek blijven gaan naar onze inwoners en hen vooral bij alle onderwerpen betrekken. Het is belangrijk dat we naar nog meer manier zoeken om onze burgers bij de gemeenteraad en haar besluiten te betrekken", aldus Spies.

"We streven naar een ingetogen en betrokken bestuur. Vragend en niet oordelend. Niet op basis van macht, maar op basis van een open houding."

Een deel van de nieuwe raadsleden werd beëdigd en een ander deel legde de gelofte af. Dit ging op alfabetische volgorde. Bij de ceremonie in de Raadzaal van het gemeentehuis waren  familieleden, vrienden en bekenden van de raadsleden aanwezig.