John Beer, advocaat van de slachtoffers en nabestaanden van de dodelijke schietpartij in winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn, noemt de uitspraak van het gerechtshof "een groot succes". Dinsdag werd geoordeeld dat de politie toch deels aansprakelijk is voor het incident. 

Het hof in Den Haag heeft dinsdag geoordeeld dat letselschade en overlijdensschade te wijten is aan het korps.

Volgens Beer een groot succes, omdat de 51 eisers van een schadevergoeding nu niet zelf meer hoeven te dealen met "de brokken". Hij ziet dat de slachtoffers nog steeds nadeel ondervinden van de schietpartij. 

De rechtbank kwam eerder tot de conclusie dat de politie fouten had gemaakt, maar niet aansprakelijk was. "Het gerechtshof heeft dit wel durven oordelen", aldus de advocaat. Hiermee krijgen de slachtoffers die hij vertegenwoordigt een schadevergoeding. 

Miljoenen

Hoe hoog die wordt verschilt per persoon en moet nog worden bepaald. Beer zegt dat uit een eerste inventarisatie blijkt dat de schadevergoeding voor de eisers in de miljoenen gaat lopen. "We hopen en verwachten dat we er in goed overleg met de verzekeraar van de politie uit gaan komen."

Op 9 april 2011 schoot de 24-jarige Van der Vlis vijf mensen dood in winkelcentum Ridderhof, hij verwondde er zeventien en pleegde vervolgens zelfmoord. Een zesde slachtoffer kwam om het leven als gevolg van een hartaanval tijdens het incident.