De gemeente Alphen aan den Rijn heeft sinds dinsdag een nieuwe receptie-assistent, namelijk robot Alphie. De robot werd 's middags onthuld en 'voorgesteld' door burgemeester Liesbeth Spies en wethouder Kees van Velzen.

"Automatisering gaat aan Alphen niet voorbij", stelt Spies. "Daarom hebben we bijzondere medewerker aangenomen. Hij kan nog niet alles, maar al wel veel." Dat bevestigt ook Alphie zelf, die meldt dat hij momenteel in training is bij de gemeente. "We zijn benieuwd wat voor aantrekkingskracht Alphie heeft, maar we hopen natuurlijk dat de inwoners een beetje verliefd worden op Alphie."

Alphie is te vinden tegenover de beveiligingsbalie en ondersteunt bij de ontvangst van bezoekers. Bezoekers die online een afspraak hebben gemaakt kunnen de robot aanspreken met 'Hallo Alphie'. De robot-assistent begroet de bezoeker en zorgt dat de bezoeker een ticket ontvangt voor de juiste balie.

De komende periode houdt de gemeente de ervaringen en reacties van bezoekers bij. Op basis daarvan worden de functies van Alphie uitgebreid met bijvoorbeeld informatie over actuele onderwerpen of evenementen.