De stemwijzer is woensdagavond 14 februari in de E-sports Game Arena in gebruik genomen door de Alphense politiek. Lijsttrekkers Bernadette Wolters (PvdA) en Anouk Noordermeer (VVD) vulden de stemwijzer in en, gelukkig voor hen, zij kregen de juiste uitkomst.

De stemwijzer is voor de gemeente Alphen aan den Rijn door ProDemos gemaakt aan de hand van de verkiezingsprogramma's van de elf aan de gemeenteraad deelnemende partijen. De stemwijzer kan door de kiezers online worden ingevuld.

Woensdagavond stonden de lijsttrekkers en andere politici wat onwennig in de Game Arena aan de Raadhuisstraat tussen de jonge gamers. De stemwijzer werd vluchtig geïntroduceerd en daarna mochten Wolters en Noordermeer achter een van de vele consoles de stemwijzer invullen. Uiteraard kwam daar respectievelijk PvdA en VVD uit.

De dertig stellingen komen uit de elf partijprogramma's van de deelnemende partijen. Aangezien de stellingen een hele simpele weergave zijn van meestal complexe uitdagingen, is het niet zo dat de uitslag zaligmakend is. Het gaat echt om een indicatie van welke partijen bij de ideeën van de invuller passen.