De realisatie van de Stolpersteine in Alphen aan den Rijn is weer een stap dichterbij gekomen. Het plan voor het aanbrengen van de stenen begint steeds meer vorm te krijgen.

Zaterdag werd samen met de gemeente en Erfgoedcommissie een ronde gemaakt door Alphen.

Tijdens de ronde werden de locaties van de Stolpersteine en bijbehorende stenen met QR-code besproken. Verder werd nagedacht over de mogelijkheid een route door Alphen te creëren waarbij Joodse gebouwen, zoals het Joods museum, de synagoge en het Joodse washuisje worden bezocht.

Bij het project is ook de samenwerking gezocht met Stichting Herdenking Joodse Vervolgingsslachtoffers (SHJVS). De Alphense stichting levert onder andere de informatie over de Joodse oorlogsslachtoffers. Alphens.nl gaat de informatie voor het project digitaliseren.

Stolpersteine

Stolpersteine zijn letterlijk vertaald 'struikelstenen' en zijn het project van de Duitse beeldend kunstenaar Gunter Demnig. Tussen de straatstenen wordt een kleine steen met een messing plaatje geplaatst. Op het plaatje staan de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden. De plaatjes komen voor de woonhuizen van de oorlogsslachtoffers.

In Alphen aan den Rijn zullen voor ruim twintig woningen of locaties waar eerder deze woningen hebben gestaan, stenen geplaatst worden ter herinnering aan de gedeporteerde en vermoorde Joodse bewoners.