Het plan om theater Castellum, dat sinds de opening twaalf jaar geleden forse verliezen lijdt, om te bouwen tot multifunctionele voorziening zorgt voor twijfel bij verschillende lokale politici.

Hoewel directeur Sandra Bruinsma de plannen ziet zitten, zijn verschillende partijen in de gemeenteraad minder enthousiast. 

René Vrugt (CDA) vraagt naar de nieuwe identiteit. Bas Wienbelt (VVD) maakt zich zorgen over de cijfers: "Ik zie weinig reuring in het geschetste plaatje en de exploitatie is zo niet realistisch."

Ook D66, Nieuw Elan, PvdA en GroenLinks twijfelen aan de prognoses voor de omzet. Ank de Groot (RGL): "Ik zie veel te veel aannames in de cijfers en ik mis veel kosten. Bovendien denk ik dat bijvoorbeeld scholen de tarieven niet kunnen betalen."

Entree

Theater Castellum heeft direct 2,6 miljoen euro nodig om het gebouw van een degelijke entree te voorzien, hier een nieuw grand café te plaatsen en de kleine zaal af te scheiden met een eigen ingang langs de Oude Rijn. Vervolgens is het de bedoeling dat ook een forse jaarlijkse subsidie wordt toegekend van circa een half miljoen.

Het theater krijgt met het plan naast de theaterfunctie ook een sociale en maatschappelijke functie. Dit kan alleen als Castellum met verschillende partners gaat samenwerken.

Echter ziet MAX er in niets om naar het theater te verhuizen en het beoogde poppodium van het kunstenaarspaar Ton Peterse en Marianne Plompen is na twee jaar praten alsnog afgehaakt. Studio Alphen wil nog wel naar het theater verhuizen.

Groei

Directeur Sandra Bruinsma ziet het theater-nieuwe-stijl  zitten: "Het gekozen scenario is een groeiscenario met veel ruimte voor groei. Als de verbouwing van vooral de entree klaar is, mogen we door de activiteiten, betere horeca, film- en theatervoorstellingen meer inkomsten verwachten. We hebben een prachtig plan en ik geloof daarin."

Wethouder Kees van Velzen denkt dat met een andere marketing, meer commerciële activiteiten en een goede vulling overdag Theater Castellum wel degelijk goed kan draaien. "De maatschappelijke component moeten we subsidiëren, maar van de commerciële zaken mogen we inkomsten verwachten. Een groot congres is nu lastig, maar dat kan straks wel." 

Of de wethouder tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 25 januari echt de handen op elkaar krijgt, staat nu nog niet vast. Er zijn veel partijen die hun mening nog niet hebben gevormd.