Op 8 en 9 december 2017 wordt ScalaMUN voor de vijfde keer op rij georganiseerd door leerlingen en docenten van het Scala College aan de Sacharov-locatie. Deze vijfde editie van een VN-simulatie staat in het teken van het thema 'Under Pressure'. 

De focus in de vraagstukken ligt op veiligheid, samenwerking, gelijkwaardigheid, economie en milieu en tot slot technologie en innovatie.

Het evenement, gerelateerd aan en toegejuicht door de Verenigde Naties, staat in het teken van debat tussen (internationale) leerlingen die afkomstig zijn van verschillende scholen die landen over de hele wereld vertegenwoordigen. Tijdens de debatten van de vijf commissies, Security Council, Crisis Committee, Human Rights, Economic and Environmental en Technology and Innovation, komen allerlei actuele onderwerpen uit de huidige samenleving aan de orde die te maken hebben met deze thema's. De commissies debatteren over deze vraagstukken die van invloed zijn op de levens van vele mensen.

Dit jaar doen er 110 leerlingen uit drie verschillende landen mee aan de discussies van ScalaMUN. De deelnemers komen uit Nederland, Duitsland en Indonesië. De leerlingen uit het buitenland verblijven bij leerlingen van het Scala College thuis in Alphen aan den Rijn en omgeving.

Tijdens deze Engelstalige debatten, die allemaal volgens de officiële regels van de Verenigde Naties verlopen, is onderlinge samenwerking tussen de verschillende delegaties essentieel. Voor de leerlingen zijn het natuurlijk ook twee plezierige en leerzame dagen.

MUN

MUN staat voor Model United Nations: door het nabootsen van de Verenigde Naties maken de leerlingen kennis met de bekendheid en het functioneren ervan. Overal ter wereld worden MUN-conferenties georganiseerd. Het Scala College is dus al vijf jaar lang een trotse organisator van de conferentie in Alphen aan den Rijn.

De openingsceremonie wordt traditioneel in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn gehouden. Eén van de gastsprekers bij de openingsceremonie is Harry van Schooten, vertegenwoordiger van Artsen Zonder Grenzen. Ook zal wethouder Michel du Chatinier de deelnemers toespreken. Daarna zal ScalaMUN voornamelijk plaatsvinden op het Scala College aan de Doctor A.D. Sacharovlaan 1.