De huisartsenposten in de Alrijne-ziekenhuizen op de locaties Alphen aan den Rijn en Leiderdorp, gaan in de loop van volgend jaar in de nachtelijke uren dicht. Iedereen in de regio moet dan naar de huisartsenpost in het LUMC. 

De sluiting van de huisartsenposten is het gevolg van bezuinigingen bij Zorg & Zekerheid, zo meldt het AD Groene Hart.

De huisartsenpost in het LUMC in Leiden is bedoeld voor de Rijnstreek en de Duin- en Bollenstreek. De nieuwe regeling gaat eind 2018 of begin 2019 in. 

Huisartsen in Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop, Woubrugge en andere plaatsen slaan alarm. Zij vinden dat de drempel voor goede en toegankelijke zorg zo te hoog wordt. Door de volgens hen lauwe reactie van Zorg & Zekerheid en Spoedeisende Hulp Rijnstreek trekken de huisartsen nu aan de bel bij de lokale politiek.

Vervoer

Ruud Gebel, voorzitter van de Raad van Bestuur, meldt aan Alphens dat het definitieve besluit nog moet worden genomen, maar dat de plannen voor de sluiting er wel liggen. "Het zeer geringe aantal consulten in de nacht rechtvaardigt de kosten niet die gemoeid zijn met het open houden van de post in de nachtelijke uren."

Gebel meldt verder dat een arts besluit of een patiënt zelfstandig met eigen vervoer naar het LUMC kan gaan of dat de arts een visite moet rijden. De visiteauto staat bij de huisartsenpost die als uitvalsbasis dienst doet. Ook als de huisartsenpost in de nacht gesloten is, waarborgt de SHR de hoge kwaliteit van zorg, aldus Gebel.