De gemeente Alphen aan den Rijn heeft dinsdag een handhavingsprocedure gestart om het asbest van de boerderij van Gijsbert de Rijk te verwijderen. Volgens de gemeente zijn deze stappen nodig wegens het gedrag van de boer, die het niet eens is met de gang van zaken. 

"Onze ambtenaren zijn zeer onheus behandeld door deze meneer, zowel mondeling als via de social media", meldt burgemeester Liesbeth Spies.

De ambtenaren worden volgens Spies door de boer beledigd, kunnen hun werk niet uitvoeren en op internet verspreidt De Rijk filmpjes van ze. Assistentie van de politie was nodig om de ambtenaren het erf te kunnen laten betreden.

Spies en verantwoordelijk wethouder Kees van Velzen vinden het gedrag van de boer schandalig. "Je hebt je aan de wet te houden", aldus Van Velzen. "Dat je het ambtenaren onmogelijk maakt om hun werk te doen en ze beledigt, daar word ik echt boos om."

Asbest verwijderen

Het rijk heeft bepaald dat asbest voor 1 januari 2024 moet zijn verwijderd. Particulieren mogen dit tot 30 vierkante meter zelf doen. Professionele verwijdering moet bij bedrijven altijd en bij particulieren bij meer dan 30 vierkante meter.

Asbest waarbij wordt vermoed dat dit eerder dan in 2024 gevaarlijk wordt moet eerder worden verwijderd. Het asbest op het erf van boer De Rijk moet voor 1 januari 2018 worden weggehaald door een professioneel bedrijf.

Zelf bezig

De Rijk claimt dat hij zelf al bezig is met het weghalen van asbest. De handhavers melden dat het asbest door een professioneel bedrijf moet worden verwijderd en hebben dit De Rijk meerdere malen per brief medegedeeld.

Nu de boer geen gehoor heeft gegeven aan deze eis, heeft de gemeente ingegrepen en zelf een professionele asbestverwijderaar ingezet.

Volksgezondheid

Spies meldt dat de situatie op het boerenbedrijf gevaarlijk is. "Het is gevaarlijk voor de boer, voor zijn kinderen, voor zijn buren. Met droog weer waait het zo overal naar toe. Dat is gewoon een kwestie van volksgezondheid."

Sommige bedrijven zijn het niet eens met de kosten die voor de eigenaar van het asbest is. Zij kunnen wel een kleine subsidie krijgen voor het maken van een verwijderingsplan of als zij een dak met asbest vervangen door een dak met zonnepanelen.