Op het Scala College in Alphen aan den Rijn start donderdag de Smokefree Challange. Het Scala is één van de scholen in Nederland die meedoet met de Smokefree Challenge waarbij leerlingen een klassikale niet-roken-afspraak maken.

 

Doel van de Challenge is voorkomen dat jongeren in het voortgezet onderwijs beginnen met roken. Klas 1A krijgt donderdag vanaf 11.15 uur de eerste preventieles over roken op de locatie Nieuwe Sloot. Docent en klas zullen na afloop van de les het Challenge formulier ondertekenen.

De klas gaat gezamenlijk de uitdaging aan een half jaar niet te roken. Alle leerlingen van een klas ondertekenen een contract hiervoor. De sociale druk om niet te beginnen met roken wordt daarmee vergroot. Wie het volhoudt, maakt kans op een uitje met de hele klas. Smokefree Challenge zal dit schooljaar worden uitgevoerd in dertien regio's.

In totaal hebben 250 klassen zich aangemeld. Het Scala College heeft zich met negen klassen ingeschreven. De deelnemers krijgen tijdens de Smokefree Challenge drie inhoudelijke lessen. Verder krijgen de kinderen nog een creatieve opdracht: de leerlingen maken met elkaar een filmpje over tien voordelen van niet roken naar voorbeeld van de bekende vlogger Dylan Haegens. Het Trimbos-instituut en de GGD of instelling voor verslavingszorg ondersteunen de scholen bij de Challenge.