Historicus Sander Wassing en stadsorganist Simon Stelling bundelen op dinsdagavond 31 oktober hun krachten in de Adventskerk in Alphen aan den Rijn. Zij houden een lezing over vijfhonderd jaar reformatie en zorgen voor orgelmuziek.

Stichting Vrienden van de Adventskerk heeft deze samenwerking al geruime tijd op haar activiteitenkalender staan. "Naast het organiseren van allerlei concerten in de Adventskerk, het juist belangrijk om ook ruimte te bieden aan cultuur-historische gebeurtenissen," aldus Jan de Kruijf voorzitter van de stichting.

Dit jaar wordt overal in Europa het vijfhonderdste geboortejaar herdacht van de reformatie. Maarten Luther maakte op 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen openbaar en zou hiermee een blijvende scheuring teweeg brengen in kerkelijk Europa.

Lezing en muziek

Duitsland loopt voorop in het herdenken van de grote reformator. Ook in Nederland en Alphen aan den Rijn wordt er niet voorbijgegaan aan het Lutherjaar. Vragen als, wat kreeg Dignum Gerritsdochter precies voorgeschoteld bij Claes van der Elst in Leiden? Hoe liep het met haar af? Hoe ontwikkelde de reformatie zich verder in de regio? Bij deze en andere vragen wordt tijdens de lezing uitgebreid stilgestaan.

De lezing wordt muzikaal opgeluisterd door stadsorganist Simon Stelling. Hij doet dit met orgelmuziek uit Luther's tijd, gemaakt door componisten die zich door Luther lieten inspireren.

De avond in de Adventskerk start om 20.00 uur en is vrij toegankelijk.