Een primeur voor verpleeghuis Oudshoorn in Alphen aan den Rijn. Sinds een maand beschikt het verpleeghuis over een zogenaamd 'duobed'. Een duobed maakt het mogelijk voor partners om samen in één bed te slapen.

Bewoners kunnen met hun nog thuiswonende partner een nacht naast en met elkaar doorbrengen zonder de belemmeringen van bedhekken. Het bed is zo ontworpen dat het naadloos aansluit aan het verpleeghuisbed. Zo ontstaat een ruim tweepersoonsbed.

Niet alleen partners, maar ook andere familieleden kunnen gebruikmaken van het duobed.

Aanleiding

De aanleiding voor het ontwikkelen van het duobed was een gesprek tussen leidinggevende Marianne Wijtman en de echtgenote van een overleden bewoner. Op de vraag hoe het met haar ging, antwoordde de vrouw dat ze zo graag nog een keer naast haar man had willen liggen. Dat raakte Marianne. "We wilden daar iets op vinden!"

Tijdens de zoektocht naar zo’n bed, ontdekten Marianne en haar collega’s dat dit nog niet bestond. Ze gingen zelf aan de slag en ontwikkelden het duobed. Marianne: "Het unieke aan dit bed is dat het naadloos aansluit bij het verpleeghuisbed met bedhekken die anders altijd in de weg zitten. Men ligt op dezelfde hoogte, heeft geen last van een kier tussen het ene en het andere matras én het bed wordt opgemaakt als een normaal tweepersoonsbed, zoals thuis. En mocht de bewoner ’s nachts verzorging nodig hebben, dan kan dat."

Visie

De ontwikkeling van het duobed past binnen de visie van Oudshoorn. Intimiteit en seksualiteit zijn belangrijk voor ieder mens, dus ook voor ouderen. Binnen verpleeghuis Oudshoorn krijgt dit onderwerp veel aandacht. Alle verzorgenden zijn geschoold om over intimiteit en seksualiteit in gesprek te kunnen gaan met bewoners en familie.

Op dit moment zijn er twee duobedden beschikbaar, naast de gewone logeerbedden die men ook kan reserveren. Wat Marianne Wijtman graag zou zien? "Het zou mooi zijn als iedereen die zijn partner niet meer thuis heeft wonen, de mogelijkheid krijgt om dicht bij elkaar te zijn."